Lezing 'Gender en criminaliteit
in het 17de-eeuwse Brugge'
Heidi Deneweth

maandag 24 oktober 2022

Familiekunde Brugge organiseert in samenwerking met het Brugs Ommeland en de Koninklijke Heemkundige Kring Maurits Vancoppenolle een lezing met als thema 'Gender en Criminaliteit in het 17de-eeuwse Brugge. Deze lezing wordt gegevens door dr. Heidi Deneweth. 

Wanneer: Maandag 24 oktober 2022 om 19:30 uur
Waar: CM-Lokaal, Moerkerkse Steenweg 118, 8310 Sint-Kruis
Toegang: Toegangsprijs leden 2,00 euro - niet-leden 5,00 euro. Vooraf inschrijven niet nodig.

Lang niet iedereen die een misdrijf had gepleegd werd vervolgd en nog minder mensen werden veroordeeld. Bij nader onderzoek blijkt dat het gerecht wel eens twee maten en twee gewichten durfde te hanteren naargelang de feiten door mannen of vrouwen werden gepleegd, of door Bruggelingen of vreemdelingen. 

In deze lezing zal Heidi Deneweth bespreken welke types criminaliteit er zoal gepleegd werden in het 17de-eeuwse Brugge. Zo blijkt dat er in de zeventiende eeuw zwaar getild werd aan beledigingen en dat vooral vrouwen zich hieraan schuldig maakten; mannen daarentegen werden vaker opgepakt voor geweld en diefstal. 

Over de spreker:

Heidi Deneweth doorliep de humaniora in het Sint-Andreasinstituut aan de Garenmarkt in Brugge (richting Grieks-Wiskunde). In 1983 studeerde ze af aan de Rijksuniversiteit Gent als licentiate in de geschiedenis met de thesis 'Criminaliteit als bron voor sociale geschiedenis te Brugge gedurende de eerste helft van de 17de eeuw. De rol van vrouwen in misdaad en samenleving'.

Na enkele jaren in het bedrijfsleven werd ze bibliotheek-assistente in de openbare bibliotheek van Deinze en vervolgens bibliothecaris bij de Alliance of European Lawyers in Brussel. Ze behaalde het graduaat Bibliotheekwezen en Documentaire Informatiekunde met de thesis Werken met enkele lopende EG-publicaties in een speciale bibliotheek: casus de Bibliotheek en Opinion-File van Boden, De Bandt, De Brauw, Jeantet, Lagerlöf, Uria te Brussel.

Vanaf 1994 nam ze de draad van de geschiedenis weer op. Ze werd actief lid en later begeleider van de werkgroep Huizenonderzoek van de vzw Levend Archief in Brugge, verrichtte historisch vooronderzoek voor diverse archeologische onderzoeken in Brugge (Raakvlak) en publiceerde over huizengeschiedenis en stadsontwikkeling.

In 2008 promoveerde ze aan de Vrije Universiteit Brugge met het proefschrift Huizen en mensen. Wonen, verbouwen, investeren en lenen in drie Brugse wijken van de late middeleeuwen tot de negentiende eeuw (promotor Prof. dr. Hugo Soly). Ze werd vervolgens doctor-assistent aan de Vrije Universiteit Brussel in een project dat de studie onderneemt van Migranten-arbeiders op pre-industriële arbeidsmarkten. Aan de Universiteit Utrecht is ze verbonden als postdoc onderzoeker binnen het project Evolutie van de financiële markten in het pre-industriëler Europa.

Interessegebieden zijn: stadsontwikkeling, arbeidsmarkt, vastgoedmarkt, financiële markt, investeringen, gender, Nederlanden, vroegmoderne periode en negentiende eeuw.

Heidi Deneweth maakt sinds 2008 deel uit van de algemene vergadering van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge .

(tekst: wikipedia- foto:Urbanstudies.brussels)

 

Kalender