Lezing
Overleeft de Brugse Kamer van
Koophandel de crisis van 1725?

Erik Muls

maandag 23 oktober 2023

Wanneer: Maandag 23 oktober 2023 om 19:30
Waar: CM-lokaal, Moerkerkse Steenweg 111 te Sint-Kruis/Brugge
Toegang: leden 2,00 euro - niet-leden 5,00 euro  - geen inschrijving vereist
Organisatie: Familiekunde Vlaanderen regio Brugge in samenwerking met de heemkundige kring Brugs Ommeland vzw

In de leeszaal van het Brugse Stadsarchief hangt het groepsportret De zitting van de Brugse Kamer van Koophandel over het kanaal Brugge-Oostende. Over het werk was weinig geweten.Recent archivalisch onderzoek in het Stadsarchief heeft geleid tot de ontsluiting van het portret. Keizer Karel VI verleent aan de Kamer van Koophandel een octrooi om de kanalen van Gent naar Brugge en van Brugge naar Oostende te verbreden en uit te diepen. Van 1724 tot 1728 wordt gewerkt aan de Oostendse vaart. Het wordt een verhaal van vallen en opstaan, van cleijn avancement, van dominerende oneenigheden tusschen deken ende hooftmannen, en uiteindelijk toch van rejouissance over het voltrecken van het ghedelf. Hoe het tijdens deze belangrijke episode in de Brugse stadsgeschiedenis allemaal gelopen heeft, verneem je tijdens de lezing.

Erik Muls (1947) is arts, master in de lichamelijke opvoeding en de bewegingswetenschappen, endocrinoloog, doctor in de medische wetenschappen, gewezen diensthoofd Endocrinologie in AZ Sint-Jan Brugge en de Universitaire Ziekenhuizen Leuven en emeritus gewoon hoogleraar van de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven.

Sedert 2015 is hij nu ook master in de kunstwetenschappen. Hij is lid van de onderzoeksgroep Vroegmoderne Vlaamse kunst van de Faculteit der Letteren, KU Leuven, en verdedigde in april 2023 zijn doctoraat "Publieke groepsportretten in Brugge: een contextuele analyse (1650-1800)".