Via onze vereniging kunt u enkele publicaties bekomen. Enkele zijn verkrijgbaar op stick, andere publicaties zijn beschikbaar in traditionele vorm.

klik hier om de lijst met onze beschikbare uitgaven te raadplegen.

Bij verzending worden de port- en verpakkingskosten aangerekend. Je kan de sticks ophalen in het documentatiecentrum tijdens de openingstijden, of laten opsturen door overschrijving op rekening BE19 9730 9465 0412 van FV Brugge en een parallel mailtje met uw postadres en eventueel lidnummer naar Anne-Marie Viaene.

 

Nieuwe publicaties te koop:

De Brugse renteboeken in de vijftiende eeuw - auteur Jan Verheyen

In het geheel van middeleeuwse geschreven bronnen vallen de renteboeken, vaak ook cijnsregisters genoemd, onder de administratieve en boekhoudkundige bronnen.Het gaat om registers die rentebetalingen of cijnsbetalingen bijhouden. Deze jaarlijkse betalingen werden uitgevoerd door huiseigenaars ten gunste van particuliere kapitaalverstrekkers (‘renteniers’ genoemd), religieuze instellingen of liefdadigheidsinstellingen.

Deze publicatie bevat het volgende:

Deel I: Renteboeken van Dis Onze-Lieve Vrouw (1399, 1483), Begijnhof De Wijngaard (1399, 1424) en Sint-Juliaanshospitaal (1470, 1479/1480)

Je kan de sticks ophalen in het documentatiecentrum tijdens de openingstijden, of laten opsturen door overschrijving op rekening BE19 9730 9465 0412 van FV Brugge en een parallel mailtje met uw postadres en eventueel lidnummer naar Anne-Marie Viaene.

De prijs bedraagt:

  • Digitaal voor niet-leden:19 €. Wenst men het op stick, + 5€ en port kosten. EUR
  • Digitaal voor leden €15. Wenst men het op stick, + 5€ en port kosten. EUR
  • Wil men toch een papieren versie is die uitsluitend te verkrijgen bij de auteur en kost € 25 + port kosten. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Belangrijke nieuwe bewerking door FV regio Brugge is een groot succes!

"Lichtervelde, Index Wettelijke passeringen 1643-1796", een bewerking door Jo Patteeuw en Raf Barzeele.

Wettelijke passeringen zijn een soort notarisakten van voor de Franse Revolutie. De meeste akten behandelen de verkoop van onroerend goed en hypothecaire leningen. In deze bronbewerking vermelden we niet alleen de betrokken partijen, maar we omschrijven ook wat er verkocht wordt en vaak wie de vorige eigenaars waren. We nemen ook de heemkundig interessante gegevens mee: namen van herbergen, molens, boerderijen en andere toponiemen. Deze bewerking van de wettelijke passeringen is een zeer interessante genealogische bron, naast onze bewerkingen van de parochieregisters, de staten van goed en de weesakten (ook nog verkrijgbaar).

Jo Patteeuw en Raf Barzeele werkten twee jaar aan deze uitgave.

Deze nieuwe uitgave telt 218 bladzijden stampvol gegevens. Ze wordt digitaal toegestuurd. Daardoor mag de prijs eerder symbolisch genoemd worden. Leden van FV betalen €10, niet-leden €13. Voor dat bedrag kan je toch niet van elkaar beginnen kopiëren. Het is een steun voor onze werking en aanmoediging om nog meer van dat te doen voor de gemeenschap.

Bestellen doe je door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van je evt. lidnummer en de 10 of 13 euro te storten op BE19 9730 9465 0412 van FV-Brugge.