De Brugse renteboeken in de vijftiende eeuw - auteur Jan Verheyen

In het geheel van middeleeuwse geschreven bronnen vallen de renteboeken, vaak ook cijnsregisters genoemd, onder de administratieve en boekhoudkundige bronnen.Het gaat om registers die rentebetalingen of cijnsbetalingen bijhouden. Deze jaarlijkse betalingen werden uitgevoerd door huiseigenaars ten gunste van particuliere kapitaalverstrekkers (‘renteniers’ genoemd), religieuze instellingen of liefdadigheidsinstellingen.

Deze publicatie bevat het volgende:

Deel I: Renteboeken van Dis Onze-Lieve Vrouw (1399, 1483), Begijnhof De Wijngaard (1399, 1424) en Sint-Juliaanshospitaal (1470, 1479/1480)

Je kan de sticks ophalen in het documentatiecentrum tijdens de openingstijden, of laten opsturen door overschrijving op rekening BE19 9730 9465 0412 van FV Brugge en een parallel mailtje met uw postadres en eventueel lidnummer naar Anne-Marie Viaene.

De prijs bedraagt:

  • Digitaal voor niet-leden:19 €. Wenst men het op stick, + 5€ en port kosten. EUR
  • Digitaal voor leden €15. Wenst men het op stick, + 5€ en port kosten. EUR
  • Wil men toch een papieren versie is die uitsluitend te verkrijgen bij de auteur en kost € 25 + port kosten. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kunsthistoricus Jan Verheyen (°1973) studeerde in 1995 af aan de UGent als Master in de Wiskunde en in 2020 aan de KU Leuven als Master in de Kunstwetenschappen. Zijn studie over de Brugse schilders uit de generatie van Jan van Eyck en Pieter Cristus (ook gekend als Petrus Christus) is voor een groot deel gebaseerd op de locatiebepaling van hun ateliers. Daarvoor werd veel nieuw materiaal gevonden in de renteboeken, onder andere de atelierlocatie van Pieter Cristus.